Sengetøj

Det sunde soveværelse

For at du kan få en god nattesøvn er det vigtigt, at forholdene i dit soveværelse er optimale. Der er flere ting der spiller ind for at opnå et sundt sovemiljø, men det er nemt og hurtigt at opdatere soveværelset og få et super sovemiljø.

 

Temperatur

Det er vigtigt at temperaturen i dit soveværelse ikke er for høj. Temperaturen bør ligge lidt under stuetemperatur, omkring 18-19 grader. Krops-temperaturen sænker sig under søvnen, og hvis værelsestemperaturen er for høj, kan kroppen ikke komme af med varmen. Det er okay at sove med åbent vindue, også om vinteren, du skal bare passe på, at værelset (og dyner og puder) ikke bliver “klamt” pga. den kølige luft. Dette kan du undgå ved at skrue op for temperaturen når du står op, og skrue ned igen om aftenen, noget tid inden du går i seng.

 

Indretning

Indretter du soveværelset enkelt og rengøringsvenligt, kan du undgå meget af det støv og de nullermænd der kan ophobe sig. Blandt andet er det en god idé at have en seng du nemt kan støvsuge under. Samtidig er det vigtigt at undgå for mange tekstiler, bl.a. i form af pyntepuder, gulvtæpper og tunge gardiner. Støv ophober sig og husstøvmider trives i tekstiler, og hver gang du flytter puderne eller sengetæppet bliver de hvirvlet rundt i luften.

 

Udluftning og rengøring

Udluftning, og gerne gennemtræk, er vigtigt for indeklimaet i soveværelset, såvel som i resten af hjemmet, og skal gerne gøres flere gange dagligt, i hvert fald fem minutter to gange dagligt. Det er også en god idé at støvsuge og tørre støv af ugentligt. Når der skal gøres grundigt rent, er det vigtigt at bruge milde rengøringsartikler, for at undgå stærke kemiske lugte i soveværelset.

 

Ingen elektronik

Elektroniske apparater afgiver kemiske stoffer når de benyttes, også når de er på standby, og burde derfor ikke placeres i soveværelset (og selvfølgelig heller ikke børne- og teenageværelset, selvom det nok ikke vil være populært hvis al elektronikken fjernes). Samtidig ophobes støv i apparaterne. I dag har de fleste én eller anden form for elektronik i soveværelset, men heldigvis kan generne fra elektronikken mindskes ved at slukke på kontakten, og støv problemet kan tildels afhjælpes ved at “støvsuge” apparaterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.