Kan jeg vaske min dundyne?

Ja, det kan du – hvis dynen er af ordentlig kvalitet. Gode dundyner kan sagtens vaskes ved 60 grader, i en vaskemaskine der kan tage minimum 7 kg. Det er vægten af fyldet der bestemmer hvor stor maskinen skal være, f.eks. kan en dobbelt sommerdyne på 450g. vaskes i samme maskine som en enkel helårsdyne på 600g. – men selvfølgelig ikke på samme tid. Vi anbefaler at du vasker din dundyne 2 gange årligt, i forbindelse med at du skifter fra din vinterdyne til din sommerdyne. Inden du vasker dynen er det selvfølgelig vigtigt at du tjekker vaskeanvisningen på din dyne, da det som nævnt ikke er alle dundyner der kan vaskes.

Vaskemiddel

Når du vasker dundynen er det vigtigt at du bruger et specielt vaskemiddel til dun, da enzymerne i almindeligt vaskemiddel ødelægger dunene. Dette kan resultere i, at dynen “klasker” sammen og herved mindskes dynens isoleringsevne, da denne er afhængig af letheden og luftigheden af dunene. Ringsted Dun har et special vaskemiddel udviklet til dunvask.

Tørretumbling

MEN vasker du din dundyne SKAL den i tørretumbleren sammen med nogle tennisbolde, og må først tages i brug når den er fuldstændig tør, da dunene ellers kan mugne. Den skal tørres ved 80-90 grader, i omkring 3-4 timer. Du skal samtidig huske, at tage den ud et par gange og ryste den under tørringen, så dunene ikke klumper sig sammen. Du må ikke banke eller støvsuge dynen, men den må gerne luftes udenfor regelmæssigt, dog altid i sengetøjet og aldrig i direkte sollys. Ovenstående gælder også for hovedpuder, vaskemaskinen må dog gerne være mindre, minimum 5 kg, og puden må gerne vaskes oftere.

Ved at følge disse råd kan din dyne bruges de næste mange år, dog skal din pude skiftes omkring hvert 2. år da dunene hurtigere bliver slidt, pga. sved og det pres hovedet lægger på puden.

4 tanker om “Kan jeg vaske min dundyne?”

 1. Hej jeg har købt en dyne med moskusdun; mærket er Dozy. Den er økotex og allergivenlig med bæreevne 11+. Skal jeg vaske den inden jeg tager den i brug? I så fald hvordan må jeg vaske den? Den er nemlig ikke med nogen vaskemærkning, hvilket undre mig lidt.
  På forhånd tak
  Mvh Sascha

  1. Hej Sascha, tak for din henvendelse.

   Nej du behøver ikke vaske en dundyne inden du tager den i brug. Dundyner kan normalt vaskes ved 60 grader, med med mindre våret/betrækket omkring dynen ikke kan tåle så høj en temperatur. Prøv evt. at høre, der hvor du har købt den. Der bør altid være en vaskeanvisning på selve dynen eller den emballage/pose den sælges i.

   Mvh. Jette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.