Ny seng eller topmadras?

Skal du skifte sengen eller kan du nøjes med at skifte topmadrassen?

Fjedrene i de fleste madrasser er beregnet til at holde i mange år, men er madrassen så gammel at fjedre systemet hedder bonell eller LFK, så skal du med sikkerhed skifte til en madras med posefjedre. Posefjedre arbejder individuelt og lader hofte og skuldre synke ned i madrassen, samtidigt med at fjedrene omkring lænden giver større støttte. Hele fidusen er at rygsøjlen ligger så lige som muligt under søvnen.

 

Slidtage af fyld og fjedre!

Modsat fjedrene som kan holde i mange år, så er fyldet i madrassen meget mere udsat. Konstant tryk hver nat kombineret med fugt og sved, nedbryder funktionen af polstringen i madrassen. De fleste springmadrasser har kun 1 – 2 cm fyld mellem betræk og fjedre. Ligger man direkte på madrassen uden topmadras, vil madrassens evne til at give optimal støtte være væk i løbet af 1 års tid. Hvis man har en topmadras på sengen, er det den som bliver slidt og måske er det nok at udskifte den, ellers skal hele madrassen skiftes.

Eksempel på dansk produceret topmadras

Fyldet i madrassen eller topmadras mister sin evne til at give optimal støtte efter en årrække. Hvor hurtig fyldet i topmadrassen mister sin funktionsevne afhænger af kvalitet og tykkelse. Følgende regel kan bruges til at udregne holdbarhed, men det er ikke en eksakt videnskab, da faktorer som vægt, fugt og hyppighed i brugen også har indflydelse på slidtage hastigheden.

 

Regel for nedbrydning af skum i topmadras!

Det tager 1 år at nedbryde 2 cm middel skum topmadrasser og 1 år at nedbryde 1 cm kvalitets skum. Om skummet er latex eller viskoelastisk har ikke den store betydning, det er derimod oprindelses land og kvalitet som er vigtig. Kvalitet af skum i topmadrasser måles med kg/m3

Eksempel 1.

God latex topmadras med 4 cm skum. Kvalitet 50 kg/m3 produceret i Danmark eller Europa = Levetid 4 år (nedbrydning 1 cm pr år)

Eksempel 2.

Middel topmadras med 6 cm skum 40-50 kg/m3 produceret i Kina = Levetid på max. 3 år (nedbrydning 2 cm pr. år)

Eksempel 3.

God topmadras med 7 cm viskoelastisk skum. Kvalitet 60 kg/m3 produceret i Danmark = Levetid 7 år (nedbrydning 1 cm pr år)

 

Konklusion

Det kan give god mening at købe en god topmadras, men prisen har selvfølgelig også en betydning. Vigtigst af alt er at du stoler på forhandler og leverandør, da du ikke selv har mulighed for at afgøre kvalitet af den købte topmadras før den er taget i brug. Topmadras markedet kan være uoverskueligt men start et sted og sammenlign med andre for at finde det bedste tilbud. Tjek tilbud på topmadrasser hos TekstilLaden.dk

Vi anbefaler at du ser på følgende inden køb og afgør med dig selv hvad du har behov for og hvor længe du vil have topmadrassen.

  • Kvalitet – Køb en god kvalitet, men betal ikke “overpris” da du formegentlig vil få bedst sovekomfort ved at skifte topmadras hver 5 – 7 år.
  • Pris – Tjek først og fremmest kvalitet! Produceret i Europa, over 50 kg/m3 og aftageligt vaskbart betræk.
  • Mærke – Mærket er ikke afgørende eller ensbetydende med god kvalitet, så det vigtigste er at du har tillid til producent og forhandler.
  • Tilbud – Før priser og vejledende priser er rare at have, men det er den faktiske pris du skal holde op med kvaliteten inden du køber!

Forlæng levetiden på din topmadras ved at bruge en tynd vaskbar rullemadras og vend/drej jævnligt topmadrassen på sengen, så du ligger på forskellige punkter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.